30 Ekim 2008 Perşembe

Mobil Pazarlamada Teknoloji : 3G Nedir?

3G, üçüncü nesil kablosuz telefon teknolojisidir. Aynı 1G ve 2G gibi, hücresel bir ağ sistemi kullanır. 3G'ye aynı zamanda Universal Mobile Telecommunications System (yani Evrensel Mobil İletişim Sistemi) anlamına gelen UMTS de denir. Hatta Japonya'da Freedom of Mobile Multimedia Access (Mobil Çoklu Ortam Erişimine Özgürlük) anlamına gelen FOMA ismi de kullanılır.3G'nin 2G'ye göre getirmiş olduğu en büyük yenilik taban olarak alınan verinin ses değil sayısal veri olmasıdır. Buna ek olarak, 3G sisteminde cihazlar bant genişliğini sadece veri alışverişi sırasında işgal ederler. İlk örnekleri Japonya'da 1998 yılında kullanıma açılan bu teknoloji, 2003'ten itibaren Avrupa'ya da gelmiştir.

Avantajları :

  • 3G'nin getirmiş olduğu birçok yenilik vardır:
  • Mesajlaşma, internet erişimi ve yüksek hızda çoklu ortam haberleşme desteği
  • Gelişmiş hizmet kalitesi
  • Gelişmiş pil ömrüKonumlandırma hizmetlerinin sağlanması
  • Bütün katma değerli ses hizmetlerinin sağlanabilmesi
  • İşletim ve bakım kolaylığıMevcut şebekelerle birlikte çalışabilirlik,
  • 2Gye dolaşım sağlayabilme
  • Mevcut şebekelere geriye doğru uyum sağlayabilme,
  • Düşük kurulum maliyeti
  • Gelişmiş güvenlik yöntemleri sayesinde mobil ticarete ortam sağlayabilme
  • Geliştirmeler
İlk tasarımlarda işlemci hızı gerekliliğini düşük tutmak adına kullanılan basit algoritmalar yüzünden hız düşük kalmakta ve daha da kötüsü gidilen hıza göre değişebilmektedir. Bu soruna çözüm olması açısından HSDPA (İngilizce High Speed Downlink Packet Access, yani Yüksek hızlı Veri Pakedi İndirme İmkanı) ve HSUPA (İngilizce High Speed Uplink Packet Access, yani Yüksek Hızlı Veri Pakedi Yükleme İmkanı) teknolojileri yaratılmıştır. Bu teknolojiler sayesinde ortalama transfer hızı gidilen hızdan bağımsız olarak indirme ve yüklemede saniyede 1 mbit civarlarında olmaktadır. Aynı ilk nesil 3G'de olduğu gibi, HSDPA da ilk Japonya'da kullanıma açılmıştır.

3G hızlı veri aktarım sağlaması ile cep telefonunda çok farklı alanlarda mobil pazarlamanın etkin olarak kullanılmasını sağlayacak bir teknolojidir. Bu teknoloji ile mobil pazarlamada şu an çok fazla tercih edilmeyen yöntemler (mobil alışveriş gibi..) kullanılmaya başlanacaktır.

21 Ekim 2008 Salı

Mobil Pazarlama Kampanya Planlaması:


Bir mobil pazarlama kampanyasını yaratmak ve yürütmek farklı uygulamalardan ve aşamalardan oluşmakta. Her ne kadar alışılagelmiş yöntemlerin dışında mobil pazarlama kampanyaları pazarlama uzmanları için farklı ve zorlayıcı bir yöntem olarak gözükse de uzun dönem markaya kattığı değerler düşündüğümüzde çok etkili bir yöntem olduğunu görmekteyiz.
Başarılı bir mobil pazarlama kampanyası süreci yönetmek için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar mevcut. Kampanya öncesinde belirtilen konularla ilgili araştırma ve planlama yapmak kampanyanızın başarısının artmasında etkili olacaktır. Bu noktaları şu şekilde sıralayabiliriz:
Hedef ve Amaç Belirleme: Mobil pazarlama kampanyasını gerçekleştirmekteki hedefimiz nedir. Marka bilinirliğini mi arttırmak, ürün kullanımını mı arttırmak, data base mi oluşturmak istiyoruz ?

Kullanılacak Toollar:
Mobil pazarlama kampanyasında içerikli bir kampanya mı yapacaksınız, sms-mms servisini mi kullanacaksınız, wap push dan mı faydalanacaksınız, adgame olacak mı? İnternetle kombine bir kampanya mı olacak? Ya da bu süreçlerin hepsini kampanyaya dahil mi edeceksiniz?
Kullanıcı Sayısı Belirleme:
Belirlenen pazarda kampanyada kullanılacak teknoloji ve uygulamaları destekleyen mobil cihaz sayısı nedir?
Örnek Çalışmalar:
Diğer markalar hedef kitleye ulaşmak için mobil pazarlamayı nasıl kullanmışlar? Bu uygulamaların artıları ve eksileri nelerdir?
Değişkenler:
Teknik ve yaratıcı limitler nelerdir? Kampanya teknik olarak farklı ve yeni bir alt yapı gerektiriyor mu? Eğer bu şekilde bir uygulama gerektiriyorsa maliyeti ve alacağı zaman nedir?
Maliyet:
Kampanyanın maliyeti nedir? Yapılan yatırımın geri dönüşünü sağlar mı? (ROI : Return of Investment)
Ortaklar ve servis sağlayıcılar:
Kampanyayı yürütmek için hangi ajanslarla ve mobil servis sağlayıcılarla çalışmak gerekir? Nasıl bir iş bölümü yapılacak?
Zamanlama:
Kampanyayı geliştirmek ve yürütmek için ne kadar zamana ihtiyaç var? Belirlenen bu zaman marka hedefi ile örtüşüyor mu?
Medya Entegrasyonu: Mobil pazarlama kampanyası ile ilgili bildirim hangi iletişim kanalları kullanılarak yapılacak?
(Not: Yazının içeriği mmaglobal.com adresinden faydalanarak hazırlanmıştır.)

20 Ekim 2008 Pazartesi

Neden Mobil Pazarlama?

MOBIL PAZARLAMA AVANTAJLARI:

Mobil pazarlamanın diğer pazarlama bileşenlerine oranla kendine özgü uygulamalarıyla ve marka değerini arttırmak için sağlamış olduğu avantajlarla pazarlamacılar için geleceğin vazgeçilmez seçeneklerinden biri olacağı kesin.
Su an mobil pazarlamadan faydalanan firmaların çoğunda online marketing bütçesi altında yürütülmesine rağmen teknolojinin de gelişmesi ile mobil pazarlama çok farklı bir yere gelecek ve kendi bütçesi ve hatta şirketlerin pazarlama departmanları altında mobil pazarlama olarak ayrı bir bölümleri olacak.
Peki mobil pazarlamanın yükselen bir değer olacağını söyleyen bu kehanetlerin altında hangi sebepler yatıyor:

1.Rakamlar ve cep telefonlarındaki gelişim:
Rakamlar gösteriyor ki cep telefonu kullanımı giderek artıyor. Su an dünya nüfusu 6 milyar 634 milyon, bu yılın Kasım ayı sonu itibariyle dünyadaki cep telefonu abone sayısı 3,3 milyar ile dünya nüfusunun yarısına ulaşmış durumda. %26 büyüme hızıyla dünyanın en hızlı büyüyen sektörlerinden biri. Türkiye de ayda yaklaşık 1 , yılda ise 10 milyon cep telefon satılıyor. Türkiye nüfusunun yaklaşık %75 i cep telefonu kullanıyor. 2010 yılında cep telefonu penetrasyonu (nüfusa göre dağılım) %100 olacağı tahmin ediliyor ve bu süreçten sonra 3G, 4G gibi yeni nesil cihazlar geliştirilerek pazarın büyüme oranının devamlılığı hedefleniyor.
Yeni nesil cihazlarla beraber mobil pazarlama uygulamaları da baş döndürücü bir hal alacak. 3G, Wi-max gibi teknolojiler cep telefonlarından çok yüksek hızda veri aktarımına olanak sağlayacak. Tamamen pazarlamacıların hayal gücüne kalmış iletişim projeleri geliştirmeye ve uygulamaya olanak verecek bu teknolojik yenilikler pazarlama alanında en çok mobil pazarlamanın gelişimini etkileyecek.

2. Bir cüzdan, bir anahtar bir de cep telefonu:
Cep telefonu su an vazgeçilmez aksesuarlarımızdan biri. 24 saat açık tutuyoruz, gittiğimiz hiçbir yerde yanımızdan ayırmıyoruz. İletişim dünyasında sürekli iletişim halinde olmamızı sağlayan tek cihaz. Cep telefonunun böyle bir kullanım sekli onu pazarlama karmasında uygulanabilecek eşsiz bir seçenek olmasını sağlıyor. Normal tasarlanmış bir kampanyada pazarlamacının iletişim mesajını görmesi icin hedef kitlenin kampanyanın özelliğine göre televizyon başında bulunması ve sizin reklamınız çıktığı anda o kanalı seyrediyor olması artı zaplamamasi, gazete ye da dergi de öncelikle o dergi ya da gazeteyi alarak sizin reklamınızın olduğu sayfayı açması ya da bilgisayar da sizin bannerınızı tıklaması gibi inisiyatifi tüketicide olan bir sistem mevcut. Mobil pazarlama ise bu noktada standart pazarlama uygulamalarından tamamen ayrılıyor. Siz istediğiniz zaman, belirlemiş olduğunuz hedef kitleye ilgisi ve izni dahilinde herhangi bir kısıtlama olmadan ulaşabiliyorsunuz.

3.Ölçümlemesi kolay:
Mobil pazarlama kampanyalarında net olarak kampanyanızın hedef kitlesinin kaç kişi olduğunu belirler, ulaştığınız bu kişilerin ne kadarının geri dönüş yaptığını net olarak bilirsiniz. Kampanyaya katılan kişi sayısı / Mesaj gönderilen hedef kitle sayısı acquisition rate (kazanım oranı) denen oranı verir ki bu da kampanyanın amacına göre bir nevi basari ölçüsü de olmaktadır.
Diğer mecralarla kıyasladığınızda hiç birinde tam olarak mesajın kaç kişiye ulaştığı bilgisini net olarak elde edememekteyiz, mobil pazarlama bu özelliği ile diğer uygulamalardan farklılaşmakta.

4. Geri dönüş oranın yüksek olması:
Mobil pazarlama özellikle 16-30 yas hedef alındığında çok yüksek bir geri dönüş oranına sahip. Genelde içeriklerinin eğlenceli olması, belirtilen yas grubunun ilgi alanına yönelik kampanyalar tasarlanması, bu yas grubunun teknolojiye ve yeniliklere kolay adapte olabilmeleri, kampanyalara katilimin çok basit olması gibi nedenlerle geri dönüş oranı yükseliyor ve bu bağlamda başarılı kampanyalar geliştirilebiliyor.
MMA (Mobile Marketing Association) Co-CEO’su Steve Wunker, mail kampanyalarında geri dönüşüm oranının %2, SMS kampanyalarında ise bu oranın genel olarak %10 ile %15 arasında olduğunu söylüyor. Yapılan diğer araştırmalarda, hedef kitle olarak 16–30 yas aralığı temel alındığında bu kampanyaların %75 ilgilenilme ve %55 geri dönüşüm gibi ciddi oranlara sahip olduğu görülüyor.

5.Segmentasyon ve hedef müşteriye ulaşım kolaylığı :
Bir mobil pazarlama kampanyası yaparken izinli veri tabanından kullanıcıların operatörlerde kayıtlı olan demografik özelliklerine göre ( orn: fatura miktarı, oturduğu semt gibi bilgilerle gelir seviyesinin tespiti) segmente ederek amacınıza en uygun hedef kitleyi belirleyip kampanyanızın içeriğini, vereceğiniz mesajınızı buna göre oluşturabilmektesiniz.

6.Maliyetinin düşük olması:
Mobil pazarlama kampanyaları içerikleri ve uygulama alanlarına dikkate alındığında diğer mecralarda yapılan çalışmalara göre çok daha düşük bütçelerle gerçekleştirilebilmekte. Bunun bir nedeni yapılan uygulamaların maliyetinin düşük olmasının yanı sıra doğru bir segmentasyonla direk hedef kitlenize ulaşma şansı verdiği ve hedef kitlenizin dışında kalan gruba mesajınız iletilmeyeceği için gereksiz para harcamanızı engellemesi.

7.Eğlenceli ve genç nüfusa uygun :
Mobil pazarlama kampanyaları belirlenen hedeflerinden dolayı genellikle eğlenceli içeriklerden oluşabiliyor. Bu da özellikle genç nüfusun ilgisini yoğunlaştırmasında etkili oluyor. Bir örnek vermek gerekirse İspanya da bir alışveriş merkezinde yapılan kampanyada alışveriş merkezine girdiğinizde bluetooth ve wifi üzerinden Arjantin in en unlu karikatüristlerinden biri olan Liniers in çizmiş olduğu karikatürler telefonunuza geliyor. Siz de bu şekilde alışveriş merkezinde gezmeye tebessümle başlıyorsunuz.

8. Interaktif:
Yeni pazarlama iletişimi karşılıklı etkileşime dayanıyor. Markaların konuştuğu tüketicilerin dinlediği pazarlama anlayışı çoktan sona erdi. Bağlılık yaratan markalar artik kitlesiyle çift taraflı iletişim halinde olan ve söylediği kadar dinleyen artı tüketicisini de harekete geçiren markalar. Mobil pazarlama bu alanda yapılan çalışmalar ile interaktif bir ortam yaratıyor ve hedef kitlesini yapılan kampanyadan faydalanabilmesi için aksiyon almaya bir nevi zorluyor.

9.Kitlesel degil bireysel:
Artik o duruma gelindi ki neredeyse ürünler bile kişisel olarak üretilecek. Yeni pazarlama anlayışı mesajların bireysel olmasından yana. Hedef kitlenizin demografik, coğrafik, satın alma alışkanlıkları, bağlı olduğu gruplar gibi kişisel özellikleri sonucunda kişinin direk ilgisini çekebilecek ve satın amaya ya da kampanyanın hedefine göre harekete geçmeye yönlendirecek aksiyonlar geliştirmek mobil pazarlama uygulamaları ile daha kolaylaşmış durumda.

10.Farklı hedeflere uygun kampanyalar:
Mobil pazarlama ile markanıza dair farklı hedeflere yönelik kampanyalar geliştirebiliyorsunuz. Satısı arttırmaya yönelik, tüketici bilgilerine ulaşmaya yönelik ya da sadakat arttırma amaçlı kampanyalar geliştirerek farklı farklı amaçlar için tek bir uygulama olarak mobil pazarlamayı etkin olarak kullanabilirsiniz.

19 Ekim 2008 Pazar

Mobil Pazarlama'ya Giriş

Mobil pazarlama değişen pazarlama anlayışı, gelişen teknoloji ve farklılaşan satın alma alışkanlıkları ile ortaya cıkmış olan son pazarlama trendlerinden biri. Su an ülkemizde emekleme aşamasında olsa da mobil alanda geliştirilen teknolojilerin etkin olarak kullanılmaya başlaması ile kısa surede büyük bir patlama yapması beklenen bir pazarlama bileşeni.
Konuyu biraz acarsak yoğun olarak konuşulan yeni pazarlama anlayışı ile tüketicinin kral olduğunu kabul etmiş durumdayız. Rekabetin artması, yeni ve farklı olanın çok çabuk taklit edilebilmesi, tüketicinin bir çok iletişim mesajı arasında kaybolması yeni pazarlama düzeninin en büyük çıkmazlarının bazıları.

Artik şirketler tüketiciye birebirde ulaşmak için var güçleri ile çalışıyorlar. Mass marketing çoktan sona erdi ya da belki de hiç yoktu. (JWT’nin efsanevi kreatif direktörü Jeremy Bullmore “Behind the Scenes in Advertising” adlı kitabında, aslında kitlesel pazarlamanın hiçbir zaman var olmadığını iddia etti. Bullmore’a göre “kitlesel gönderim var fakat kitlesel alım yok”. Yani insanlar aldıkları mesajları farklı algılıyorlar, farklı yorumluyorlar ve bu kişisel yorumların çoğu, reklamcıların asıl vermeyi hedefledikleri mesaja uymuyor.Kaynak:Farketing.com) Tüketici kral ve kraliçeler segmente edilerek demografik özellikleri satın alma davranışları gibi farklı özelliklere ayrılarak ayni özellikte olanlara ayni mesaj gönderiliyor. Hatta şirketler birebire inmeye bile çalışarak her tüketici için ayrı mesaj geliştirme aşamasına geldiler bile.

Pazarlama anlayışının değişmesine etkisi olan tüketiciler de neler değişti peki? Bu duruma da asil konumuzdan sapmadan kısaca değinirsek artik tüketiciler de eski tüketiciler değil. En büyük avantajları her turlu bilgiye bir çok farklı yöntemle anında ulaşabilmeleri, istedikleri ürünle ilgili çok fazla seçenekleri olması ve istediklerine istedikleri zaman sahip olabilmeleri. Artik sadece firmaların söyledikleri ile yetinmeyip satın almadan önce araştırıyorlar, diğer tüketicilerle görüşüyorlar, bloglar kuruyorlar, ürünlerle ilgili tartışıyorlar hatta bazı markaları hayat tarzları haline bile getirebiliyorlar. Satın alma davranışında sadece dinleyen taraf olmak istemiyorlar.

Gelişen teknolojiyi çok yakından takip ediyorlar ve sürekli iletişimlerinde teknolojiyi ekin olarak kullanıyorlar. Issız bir adaya düşme ihtimali olan insanların nerdeyse yüzde yüzünün yanında alacakları üç şeyin başında cep telefonları geliyor.
Artik yanımızda taşıdığımız cep telefonları ilk çıkan sadece konuşma hizmeti vermenin yani sıra dambıl ya da takoz olarak da kullanılabilen ve ayni fiyata doğan görünümlü şahin alabileceğiniz dedelerine göre çok farklı teknolojik hizmeti bünyesinde sunabiliyor. Artik cep telefonunuzdan tv seyredebiliyor, alış veriş yapabiliyor, fotoğraf çekebiliyor, müzik dinleyebiliyor, yüklü dosyaları paylaşabiliyor, şarkı indirebiliyor, wireless ile internete çok daha rahat bağlanabiliyor, sunum yapabiliyorsunuz. Ülkemizde de yeniden ihalesi açılacak olan 3G ve su an henüz kullanılmaya başlanmamış yeni bir teknoloji olan wi-max ile mobilizasyon tamamen değişmiş olacak.

Mobil pazarlama da tam da bu gelişmelerin ortasında gelişen bir pazarlama anlayışı olarak ortaya çıkıyor. Mobil cihazlar üzerinden bir şirketin yapmış olduğu tüm pazarlama iletişimi uygulamaları anlamına geliyor. Genel de ‘pull’ ve ‘push’ olarak iki farklı ana başlık altında toplanabilecek farklı uygulamalar mevcut.
‘Pull’ firmanın klasik medya ile (tv, dergi, outdoor, internet vb.) bir kampanyayı tüketiciye iletmesi ve tüketicinin de kampanya dahilinde belirli bir servis numarasına (short number) bir şifre mesajı (keyword) göndererek çekilişe katılma ya da hediye kazanılması anlamına geliyor. ‘Push’ ise firmanın izinli veritabanında bulunan kişilere bilgilendirici mesajlar göndermesi sekilinde özetlenebilir. Çok yaratıcı ya da farklı çözümler üretmese de sağladığı fayda ve uygulama kolaylığı nedeni ile ülkemizde en çok kullanılan yöntemlerden biri Ağırlıklı olarak bankaların ve alışveriş merkezlerinin kullandığı bu yöntemle indirim bilgileri, ödeme hatırlatmaları, kampanya tarihleri gibi bilgilendirmeler yapılıyor. Burada unutulmaması gereken bu tarz mesajların spama düşme ihtimali ve 2005 de çıkan bir yönetmelik ile sadece izinli veritabanına bu tarz mesajların gönderilmesinin firmalara bir yaptırım olarak getirilmesi.(Şu an yönetmelik şeklinde olduğu için bu alanda eksiklikler çok fazla. Yurt dışında şirketlere izinsiz pazarlama yaptıklarında büyük para cezaları uygulanmaya çoktan başlandı)

Belirtilen iki baslığın dışında mms, wap push, wap search, adgames, indirilebilir içerikler, wap banner, bluetooth, wifi mobil pazarlama alanında kullanılan ve daha yaratıcı kampanyalar geliştirilebilecek uygulamalar olarak belirtilebilir...

15 Ekim 2008 Çarşamba

Mobile Warketing

Warketing kavramı 2005 yılında Mediacat formunda tartışılan yeni bir kavram. Pazarlamanın aslında kurallarına uygun bir oyun ya da her zaman iyi olanın kazandığı bir yarış değil markalar arası açık bir savaş olduğunu ifade ediyor.” Kazanmak için gerçek bir savaşçı olmalısınız. Yani sıra dışı, agresif, vurucu, akıllı ve şaşırtıcı…” diyor bu kavram.

Benim buradan esinlenerek ortaya attığım mobilewarketing aslında markaların karşılıklı savaşına çok farklı bir cephe açıyor. Yeni nesil pazarlama uygulamalarının klasiklere açmış olduğu savaş. Bu öyle bir savaş ki, taraflar bir yandan diğer markalarla olan savaşta güç birliği yaparken bir yandan da hem gelişen teknolojideki yeni uygulamalar ile kendi taraflarını güçlendirmeye hem de pazarlama bütçesinden daha fazla pay almaya çalışılıyorlar.

Mobil pazarlama, teknoloji ile bütünleşmiş bir şekilde gelişimine devam ediyor, bu anlamda farklı ve yaratıcı uygulamalara tamamen adapte olmuş durumda. Artık her şey mobilleşme aşamasında. Mobil telefonlar, mobil pc ler, mobil müzik sistemleri, mobil televizyonlar… Mobil pazarlama bu anlamda acımasızca gelişimine devam edecek ve diğer pazarlama unsurlarını yıkıp çok farklı bir dünya yaratabilecek güce sahip.

Gelecek mobil pazarlama alanında çoktan yaşanmaya başlanmış... Biz farkında olmadan adımlar atılmış… Gelecek cep telefonların, makinelerin geleceği…

Ve makineler yükseliyor…